5000 ха гори са пострадали от тежката зима в района на Северозападното горско предприятие

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Поражения от ледолом са установени на площ от общо 5000 ха на територията на Северозападното държавно горско предприятие. Констатацията е направена по време на инспекция с участието на заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов в горски масив над белоградчишкото село Раяновци, става ясно от прессъобщение на земеделското министерство. Поражения са регистрирани в 7 от 23-те горски стопанства към предприятието – Враца, Берковица, Говежда, Чипровци, Миджур, Белоградчик и Видин.По думите на Костов увредените дървета са  пречупени, повалени, а на места дори са изкоренени цели дървета.

Директорът на предприятието инж. Цвятко Цветков обяснява, че обледеняването в началото на декември и след това обилните снеговалежи са довели до ледолом, който е нанесъл повреди на горските насаждения. Пораженията върху горите в района са в различна степен като варират от 10% до 90% на места. Над 50% от пострадалите насаждения са инвентаризирани, като се очаква тяхното пълно обследване да приключи в края на март, информира инж. Цветков.

Зам.-министър Костов коментира, че за възстановяване на насажденията ще са необходими поне 3-4 години, а падналите и пречупени дървета първо ще трябва да се почистят. Това трябва да стане до пролетта на следващата година, за да бъде запазено качеството на дървесината, която ще се получи от тях. Едва след това ще е възможно да започнат залесителни мероприятия – те ще отнемат 2-3 години, понеже се предхождат от събиране на подходящи семена и планово създаване на необходимите фиданки. Процесът изисква време и много средства, става ясно от думите на зам.-министър Костов. „За един декар ново насаждение, както и за всички съпътстващи залесителни и отгледни мероприятия ще е необходимо средно по около 1000 лв. Доколкото терените, на които ще трябва да се проведат такива мероприятия, са около 1500 ха, то сумата, която ще е необходима, е около 15 млн. лв.“, посочва той.

Част от тези средства ще бъдат предоставени от самото държавно предприятие, но ще бъдат вложени и средства от фонд „Инвестиции”, заложен в бюджета към него, съобщава Костов. Той посочва, че ще бъдат потърсени възможности и за кандидатстване по мерките за възстановяване на горите, предвидени в Програмата за развитие на селските райони от новия програмен период. „Средствата ще са за дейности по почистване, залесяване и последващото отглеждне на младите култури до създаването на младата гора“, уточнява той.

 „Загубите за предприятието, както и за другите държавни предприятия в страната, на чиято територия има пострадали насаждения от ледолом, ще са големи“, заяви още заместник-министър Костов. „Падналата маса, която по предварителни наблюдения се оценява на 240 хиляди куб. м. е ресурс, който трябва да се събере. За да бъде допусната сеч в тези насаждения, ще бъде направен четворен контрол, заяви от своя страна инж. Красимир Каменов, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. Той посочи, че първата проверка ще е от държавното предприятие и ще се осъществи по горско-стопански план. Той ще бъде съгласуван на второ място с лесозащитната станция, след което ще последва съгласуване с регионално поделение на Министерство на околната среда и водите, и накрая одобрен от Регионална дирекция по горите – Берковица.

„Пострадали са не само държавни, но и частни, и общински гори“, съобщи още зам.-министър Георги Костов и подчерта, че част от уврежданията в засегнатите райони са настъпили поради липса на отгледни сечи. „Необходимо е техните собственици също да се погрижат за извеждането на увредената дървесина“. Той допълни, че се предвижда от 2016 година да бъде стартирана програма за изкупуване на частни гори от собственици, които нямат възможност да ги стопанисват и да извършват, както стопанска дейност в тях, така и отгледни и възстановителни грижи“.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА