Днес хората сме изложени 500 пъти повече на глифозат спрямо периода преди навлизането на генно модифицираните култури, това е заключението, до което стигат изследователи от Калифорнийския университет.
Глифозатът е ключова съставка в препарати за растителна защита. Употребата му е нараснала 15 пъти спрямо 1994 г. Той се използва при генетично модифицираната соя и царевица, но също и при пшеницата, и овеса в Щатите, отбелязва професорът по обществено здраве Пол Милс.
Ние сме изложени на глифозат значително повече през последните години, но повечето хора не са наясно, че го приемат заедно с храната, коментира професорът.
От проби на урина на 100 жители на Южна Каролина става ясно, че между 1993 и 1996 г. при съвсем малка част от пробите е регистриран глифозат. За сравнение, към 2016 г. вече хербицидът е засечен в 70% от тестовете. Нивото при мъжете се е увеличило близо 2,5 пъти, а при жените – дори повече.
Според проф. Милс е необходимо спешно да се проучи влиянието на глифозата върху човешкото здраве, тъй като към момента тестове са правени с мишки. При тях дори минималният прием на хербицида е довел до сериозни проблеми с черния дроб.