50% по-чисто месопроизводство със соя от ЕС

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Ако вносната фуражна соя, която към момента се използва в ЕС, се замени с произведена в Европа суровина, производството на свинско месо ще генерира с 50% по-малко парникови емисии, става ясно от проучване на Института за проучвания “Устойчива Европа”. За Австрия, например, количеството на вредния за околната среда въглероден диоксид, свързан с производството на свинско, ще спадне с 1,1 млн. тона на година.
Изчисленията на института сочат, че в резултат на използване на земя и промените в земеползването, на соята се дължат 77% от общото количество въглероден диоксид, генерирани за производство на 1 кг свинско в Европа.
Ако вносните фуражи се заменят с европейски, освен принос за околната среда, ще има и други съществени ползи – както социални като осигуряване на работни места, така и икономически – повече възможности за фермерите в Европа и стимул за икономиките, добавената стойност ще остава в ЕС.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА