5 факта в полза на ябълките

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути
  1. Ябълките са полезни за дихателните органи. Английски учени са доказали, че при децата, чиито майки по време на бременността редовно са хапвали ябълки, имат по-малък шанс да се разболеят от астма.
  2. Ябълките се усвояват бавно. Плодовете изискват внимателно сдъвкване, давайки на организма време да се почувства заситен и да не се употребяват излишни калории. Сладките вещества от ябълките постъпват бавно в кръвта, като по този начин поддържат нивото на захарта и инсулина в норма.
  3. Ябълките понижават холестерола. Благодарение на два клучови компонента – пектин и полифеноли, ябълките понижават нивото на холестерол в кръвта и предотвратяват процеса на окисление на лошия холестерол. В кората на плодовете се съдържат в няколко пъти повече от тези полезни вещества, отколкото в плодовото месо.
  4. Ябълките предпазват от рак. Изследвания доказват, че някои компоненти на сочния плод предпазват от появата на ракови клетки. За тази цел обаче е важно да консумирате плодовете с кората.
  5. Ябълките способстват мозъчната дейност. Ябълките способстват изработването на ацетилхолин, химическо вещество, което служи като предавател на импулсите между нервните клетки. Смята се, че тези плодове влияят и на паметта и дори са способни да предпазят от Алцхаймер.
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА