Консумацията на тъмен шоколад може да ни направи по-умни, това сочат две изследвания на учени от Университета Лома Линда. Резултатите са от опити с консумация на 48 г шоколад със съдържание 70% какао, съобщава sandiegouniontribune.com.
“От години наблюдаваме влиянието на тъмния шоколад върху неврологичните функции от гледна точка на съдържанието на захар – колкото повече захар, толкова по-щастливи се чувстваме”, коментира д-р Лий Берк, декан в университета, отговарящ за проучванията. По думите му обаче това е първия път, в който се наблюдава влиянието на големи количества какао в дози, еквивалентни на шоколадово блокче. Наблюденията са показали, че колкото по-висока е концентрацията на какаото, толкова по-положително е въздействието върху възприемането на информация, паметта, настроението и имунитета.
Позитивен ефект върху мозъчните функции ще има също и намаляване на консумацията на алкохол и захар или повишаване на двигателната активност. Това обаче не е толкова лесно, колкото разопаковането на блокче шоколад, шегуват се изследователите.
Изследвания, правени до момента, доказват също, че черният шоколад действа като антиоксидант и има положително въздействие върху сърцето. Все пак обаче е добре да имаме предвид, че лекарството се различава от отровата по количеството и че колкото и да е полезен натуралният шоколад не е добра идея да прекаляваме с него.