4457 проверки в горите през изминалата седмица

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Задържани са 101,30 пр. куб. м. дърва за огрев, 6 бр. моторни превозни средства, 5 каруци, 2 моторни триона, 1 бр. оръжие, 3 бр. боеприпаси и 1 бр. дребен дивеч

За периода от 6-ти до 12-ти септември 2021 г. от служителите в регионалните дирекции по горите са извършени общо 4 457 проверки.

Проверени са 422 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 601 обекта за ползване на дървесина от горските територии (сечища и временни складове), 1738 превозни средства, транспортиращи дървесина, 191 риболовци, 517 ловци и 988 физически лица., съобщиха от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Въз основа на извършените проверки са съставени общо 65 констативни протокола и 128 акта за установени административни нарушения по Закона за горите.

Задържани са 101,30 пр. куб. м. дърва за огрев, 6 бр. моторни превозни средства, 5 каруци, 2 моторни триона, 1 бр. оръжие, 3 бр. боеприпаси и 1 бр. дребен дивеч.

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Сливен са задържали 41 пр. куб. м незаконно добита дървесина при проведена акция в с. Завой на територията на община Тунджа, област Ямбол. Проверката е извършена съвместно със служители на МВР Ямбол и Югоизточно държавно предприятие гр. Сливен. Проверени са над 60 домакинства, съставени са 20 акта за установяване на административни нарушения по Закона за горите. Образувани са две досъдебни производства.

От началото на годината в горски територии са възникнали 303 пожара, на площ от 24191 дка, от които 3819 дка са засегнати от върхови пожари

През отчетния седмичен период са работили два мобилни екипа служители в дирекция „Контрол по опазване на горските територии и ловно стопанство“ на ИАГ.  Проверки по Закона за горите и Закона за лова опазване на дивеча са извършени в района на дейност на регионални дирекции по горите – Берковица, Благоевград, Велико Търново, Смолян и София. Проверени са горски територии в обхвата на Северозападно държавно предприятие гр. Враца – ТП „Държавно горско стопанство Мездра“ и ТП „Държавно горско стопанство Монтана“, на Северноцентрално държавно предприятие гр. Габрово – ТП „Държавно горско стопанство Габрово“ и ТП „Държавно горско стопанство Плачковци“, на  Югозападно държавно предприятие гр. Благоевград – ТП „Държавно горско стопанство Благоевград“, ТП „Държавно горско стопанство Елин Пелин“, ТП „Държавно горско стопанство Кюстендил“ и ТП „Държавно горско стопанство Сандански“. Извършени са общо 54 проверки, в това число на 10 обекта за добив на дървесина, 4 обекта по чл. 206 от ЗГ, 32 превозни средства и 8 физически лица.

Съставени са три акта по Закона за горите и 9 констативни протокола, с предписание за допълнителни проверки и съставяне на актове от РДГ Благоевград и РДГ Велико Търново. Задържани са едно моторно превозно средство и 5,0 пр. куб. м дърва за огрев.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА