„При преработените и консервирани зеленчуци продажбите на вътрешния пазар за 2019 г най-голямо увеличение отбелязват концентрираното доматено пюре и паста – четири пъти спрямо 2018 г.”, съобщи за „Агрозона” изпълнителният директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) инж. Антоанета Божинова. С 18% нарастват продажбите на стерилизираните без оцет зеленчуци, а при консервираните с оцет зеленчуци нарастването е с 10.4%, но се отчита намаляване с близо 19% продажбите на замразените зеленчуци.
Данните сочат, че продажбите на плодове, консервирани с или без добавка на захар, включително и компоти, нарастват с 21.5%, а на замразени плодове – с близо 4%. Продажбите на конфитюри, мармалади, желета намаляват с 11%.
В структурата на стойностния обем на изнесените през 2019 г преработени и консервирани плодове и зеленчуци с най-голям дял са плодовите консерви – 50.3%. Тази структура се запазва в целия разглеждан период, като за 2019 г този дял достига най-голяма стойност. Изнесените през 2019 г количества са два пъти повече от 2018 г. В продуктовата структура на изнесените през 2019 г. количества най-голям е делът на преработените и консервирани зеленчуци – 76.1%.
Обемът на промишленото производство в консервната промишленост през 2019 г показва увеличение с 2.6% спрямо 2018 г. Увеличава се и оборотът от продажби на стоки и услуги в сектора с 5.4%. По предварителни данни от НСИ за 2019 г са преработени: 49 093 т зеленчуци и 48 263 т плодове.
Произведени са 139 111 тона консервирани растителни продукти вкл. плодови и зеленчукови сокове, сосове и подправки.