4 факта за пипера

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Осигурете му нужната влага и задължително слънце

Пиперът е култура, която идва от Централна и Южна Америка. Пренесен в Испания, днес той е сред обичаните зеленчуци из цяла Европа, а и из целия свят. У нас това е една от основите зеленчукови култури. Плодовете на пипера съдържат полезни и ценни хранителни вещества и много витамин С, каротин, рутин и др.

Пиперът се отглежда с предварително произведен разсад, който трябва да се засади на определената да отглеждане площ навън след като времето се затопли.

 

Гарантирайте топлина

Едно от най-важните условия, на които трябва да отговорите, когато гледате пипер, е да осигурите топлина на насажденията. Оптималната температура за развитие на растенията е между 18 и 25 градуса. Под 12 градуса растежът ще спре, а над 35 градуса цветовете могат да окапят. Корените на растението функционират най-добре, ако топлината на почвата е между 18 и 22 градуса, а семената не могат да покълнат под 10 градуса.

 

Сушата е противопоказна

Влажността на почвата е много важна. По време на покълването на семената тя трябва да е около 80%. Това правило важи и по време на развитието на културата и узряването на плодовете. Когато въздухът е сух, това оказва лошо влияние върху развитието на растенията. Могат да окапят цветовете и да спре образуването на завръзи. Когато листата потъмнеят, това е ясен сигнал, че площите с пипер се нуждаят от поливане. Най-добри резултати за културата дава дъждуването. Започне ли наливането на плодове, трябва да поливате по-често и с по-голямо количество вода.

 

Почвата да има хранителни вещества

Поради особеностите на пипера – плитко заложената коренова система, културата се нуждае от терен, който е богат на хумус, водопропусклив, влагоемен, който се затопля бързо и има неутрална до слабо алкална реакция. Избягвайте студените, песъчливи и кисели терени. Резултатите от културата са в пряка зависимост от наличието на азот, фосфор и калий в земята. Но не трябва да торите едностранно. Това може да доведе до развитие на мощна зелена маса без плодове или пък да влоши качествата им.

 

Спазвайте сеитбооборота

Пиперът не обича да живее все на едно и също място, затова ако тази година заема една площ, на нея трябва да се върне най-рано след 4-5 години. Имайте предвид, че не трябва да го отглеждате и след други култури от семейство Картофови, тъй като това може да понижи добивите и да понижи качеството им. Ще расте добре на бивши ливади и след люцерна, както и след бобови, тикви и житни култури.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА