30,5% повече изнесена пшеница до 15-и май

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

44,6 хил. тона пшеница и 3,1 хил. тона ечемик са изнесени през варненското пристанище от 9-и до 15-и май 2016 г. Рапица не е изнасяна. Износът на пшеница от началото на пазарната 2015/16 година достига общо 1 573,2 хил. тона, което е с 30,5% повече на годишна база, сочат оперативни данни, публикувани от министерството на земеделието. При износа на ечемик и рапица има спад съответно с около 17% и 44%.

Данните сочат, че от началото на настоящата пазарна година до сега през бургаското пристанище, опериращо на терминал Бургас – Изток 1, са изнесени 9,3 хил. тона пшеница и 3,2 хил. тона ечемик. Износ на рапица не е реализиран.

Количеството царевица, изнесено през Пристанище Варна възлиза на общо 524,1 хил. тона, което е с 51,8% по-малко спрямо същия период на предходната маркетингова година. От това количество 3,7 хил. тона са изнесени през последната седмица. Експортираният слънчоглед е 121,7 хил. тона, това е с 33,7% спад в сравнение с миналата година. През бургаското пристанище няма износ на царевица и слънчоглед.

От юли миналата година до 15-и май тази през морските ни пристанище внос на зърнени и маслодайни култури не е отчетен.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама