Днес е последният ден на Коледа. Това обаче не е пречка да запретнем ръкави и да приготвим вкусни коледни сладки, с които ще пренесем празничния дух и на работното място през следващите два работни дни. Ето и най-любимите рецепти за коледни сладки.
Маслени пурички с вино
Червеното вино е не само задължителна напитка към коледната и новогодишната трапеза, но и прекрасно допълнение към сладката част на вечерта. Тази рецепта е лесна и много вкусна.
Необходими продукти:
1 ч.ч. мас / масло
½ ч.ч. вино
1 с.л. захар
500 гр брашно
50гр пудра захар
сладко
Начин на приготвяне:
В голяма купа поставяме омекналата мас или масло, заедно с виното. Разбъркваме и добавяме захарта. Брашното се пресява и добавя малко по малко към винената смес. Месим до получаването на хомогенна смес и меко тесто.
Готовото тесто се разточва с точилка на правоъгълничета. В единия край се поставя лъжичка сладко или парченце локуми и се завиват на рулце.
Пуричките се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Пекът се в предварително загрята фурна на 180 градуса до порозовяване. Готовите пурички се овалват в пудра захар и са готови за хапване.
Освен с вино тази рецепта се среща и с бира. Начинът на приготвяне е същият, а резултатът уникален.
Джинджифилови бисквитки
Неотдавна джинджифилът започна да се превръща в зимен аромат у нас. Джинджифиловите бисквитки са все по-често срещани на коледните ни пазари, а търсенето им расте. Ето и нашето предложение за тези така популярни сладки.
Необходими продукти:
2 ½ брашно
1 яйце
½ чаена чаша разтопено масло
2/3 чаена чаша мед
кафена лъжичка сода
чаена лъжичка джинджифил
половин чаена лъжичка канела
1 бакпулвер
корите на един портокал
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е разтапянето на водна баня на маслото и меда. Докато те се превръщат в еднородна смес, слагаме в голяма купа брашното, бакпулвера, джинджифила, содата и канелата. Към разтопените продукти се прибавя яйцето и портокаловите кори, тази течна смес се налива малко по малко в брашното. Месим до получаване на меко тесто.
Готовото тесто се разточва тъничко и се изрязват от него желаните формички. Може да се използват специални форми за сладки или чаша с която да се получат красиви бисквитки.
Нареждаме джинджифилките в тава с предварително сложена хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 7-10 минути. Внимавайте да не се препекат, защото вкусът им ще стане горчив.
След като са готови можем да ги украсим с бяла глазура, която се приготвя от разбити белтъци на пяна, пудра захар, сладкарска боя и капка-две лимон. Можем да направим различни цветове, като добавяме различни бои. Върху глазурата по желание се поръсват шарени пръчици. След украсяването им сладките трябва да стегнат за час.
Коледни меденки
Ароматът на мед и канела и ароматът на Коледа. От всички сладкиши, меденките са предпочитани от малки и големи. Домашните късчета сладост придават празнично настроение с нежния си аромат и мек златист цвят.
Необходими продукти:
1 к.ч. мед
2 яйца
½ ч. ч. олио
1 ч.ч. пудра захар
чаена лъжичка сода
чаена лъжичка канела
щипка карамфил
2-3 капки ванилена есенция
500 – 600 гр брашно
Начин на приготвяне:
Яйцата и олиото се разбиват, към тях се прибавя разтопеният мед и захарта. След получаването на хомогенна смес добавяме брашното, содата, канелата, карамфилът и ванилията. След оформяне на тестото, най-добре е да се омеси на ръка. Слагайте брашно колкото поеме, тестото не трябва да е лепкаво, а средно твърдо. Тестото се разточва и с помощта на формички за сладки оформяме меденките. Може да бъдат направени малки топчета, изборът за формата им е изцяло в ръцете на сладкаря.
Меденките се пекат в загрята фурна на 180 градуса върху тава с поставена хартия за печене. Готови са, когато добият розов цвят. Трябва да сме внимателни при печенето, защото при лекото им изгаряне не са толкова вкусни.
По желание, след като са готови може да им се сложи сладко и да се слепят по две. Украсата с глазура също е подходяща. Нея може да направим като разбием белтъци, 2-3 капки лимонов сок с пудра захар и добавим сладкарска боя. Тази смес се поставя в шприц или плик на който режем края. Така може да имаме завършени коледни меденки.