Трапезата за Коледа ще струва с 50 лв. по-малко, спрямо година по-рано

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Соколо 50 лева по-малко излиза коледната трапеза дни преди Рождество Христово. Това показа проверка на „Телеграф“ в търговската верига.

Традиционно за тези празници българинът се старае да отрупа трапезата с повече ястия, защото очаква да му гостуват близки и роднини. Така средната сметка е между 150 и 200 лева, но индивидуалната зависи от това дали се купува само храна, дали са включени напитки и подаръци.

Намаленията, които се предлагат от веригите магазини могат да спестят доста солидна сума. Ако пазарувате само храна, със сигурност ще намерите много продукти, които са намалени от 10 до 50%.

Разнообразие от мезета на цена от 29,99 лв. за кг, пуешки деликатеси,, свински врат и шунка, намалени с 35%. По-евтино може да се купи и навлезлият през последните години италиански сладкиш, който прилича на българския козунак, и се предлага и за Великден, и за Рождество.

Плодове

Цитрусовите плодове, които през сезона са най-търсени, също са на промоция. В магазините може да се купят мандарини на цена от 1,39 лв. за килограм, боб на половин цена, само за 0,69 ст./кг, орехи и всички подправки с над 30% по-изгодна цена. Брашното за погачи също е намалено на 2,50 лв. за опаковка от 2 кг. С 50 ст. намаление се предлага и ошав, в който има парченца сухи плодове и се продава за 1,50 лв. Намаление има и на захарта, която се продава за под 2 лв. килото. Сред продуктите, които всекидневно се ползват, е олио, което в момента може да се намери по 2 лв. за литър.

Месо

Тази година търговците са заложили на българско свинско месо. То се предлага на доста добра цена преди великия християнски празник, като свинската плешка е на цена от 6,49 лв. за кг.

Ако обаче предпочитате пуйка, има замразени, които са намалени от 13 лв. на 9 лв. за кило, като голямата птица излиза около 5 кг. Те са внос от Румъния. Предлага се и заек, като цената му е намалена от 20 лв. на 13 лв. за кило. Произходът му е от Унгария.

За хората, които не искат да губят време в кухнята, в магазините се предлагат празнична коледна погача за 4,99 лв. и баница с различен пълнеж за 3,99 лв., готови чушки с боб, печено на грил пиле, както и шоково замразени баница с тиква и такава с кисело зеле.

Безалкохолните също са на промоция, като бутилка газирана напитка с различни вкусове в момента струва 2,45 лв. за 2 литра. За дамите се предлага бейлис с чаша за 26 лева вместо за 40 лв., а пък господата могат да се насладят на ирландско уиски, намалено от 48 на 34 лв. за литър.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА