26 изби представят България на „Провайн“

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Секторът на лозарите и винарите иска нов Закон за виното, стана ясно след първия Консултативен съвет в бранша

За първи път създаваме Консултативен съвет в лозаро-винарския сектор. С това отговаряме на желанието на сектора, като структурираме съвета по модела на включване на представители на бизнес оператори и институции по цялата верига. Това ще даде възможност за успешно индикиране на проблемите и търсене на общи решения. Вече стартира работата по нов Закон за виното и спиртните напитки. В програмата на правителството е заложено неговото приемане до края на следващата година, като разчитаме на съдействие от всички организации и институции, представени в съвета.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев при откриването на първото заседание на новосъздадения Консултативен съвет в лозаро-винарския сектор, съобщиха от ресорното министерство.

Той представи подготвяния проект на Закон за търговията със земеделски и хранителни продукти, който урежда организацията и правилата за търговия по веригата на доставки на земеделски и хранителни продукти с цел гарантиране на справедливо разпределение на добавената стойност и  гарантиране на правата на всички по веригата, в това число и потребителите. Членовете на съвета подкрепиха разбирането, че организацията и правилата на доставки на грозде за производство на вино, гроздова мъст и вино следва да останат като част от регулацията на процесите в лозаро-винарския сектор в рамките на специализираното законодателство и изразиха готовност да се включат в разработването на новия Закон за виното и спиртните напитки. По време на заседанието бяха обсъдени и теми, свързани с контрола на търговията с винено грозде през кампания 2023 г. и бяха представени възможностите за подпомагане в сектора с държавни помощи.

Акцент беше темата за разширяване възможностите за излаз на външни пазари за винената индустрия, като заместник-министър Йоцев подчерта приноса на създадената от Министерство на земеделието и храните възможност за участие на български винопроизводители през 2024 г. в най-голямото международно изложение за вино и спиртни напитки “Провайн” в Дюселдорф, Германия. Той подчерта усилията на администрацията да удовлетвори заявеното желание за участие на всички, като на националния щанд България ще бъде представена от 26 винопроизводители. Прилагането на иновативна за страната практика също беше поставено в дневния ред, като участниците бяха информирани за предстоящо публикуване на Наредба за сигнализация на пътищата с пътни знаци, които указват посока към дестинации на винопроизводство, която ще влезе в сила 8 месеца след обнародването си и ще разкрие допълнителни възможности за рекламиране на винения туризъм.

Първи практически резултат от срещата на една маса на представители на различни звена по веригата постигнаха Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) и Аграрен университет – Пловдив, които постигнаха съгласие с цел подпомагане процеса на подготовка на професионални кадри, да създадат съвместни учебни модули по лозарство и винарство с участието на представители на ИАЛВ, които да бъдат включени в учебните програми на студентите от следващата година.

В състава на съвета влизат над 10 национално и регионално представени организации от сектора, както и Сдружението за модерна търговия, Сдружение “Съюз на търговците на храни в България”, Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), ИАЛВ, Национална агенция по приходите (НАП), Агенция “Митници”, Селскостопанска академия (ССА), Института по лозарство и винарство – Плевен, Института по почвознание “Пушкаров”, Аграрен университет – Пловдив и Университета по хранителни технологии – Пловдив.

В момента Министерството на икономиката и индустрията чрез процедура за обществена консултация кани всички заинтересовани страни да дадат предложения и коментари по изготвянето на проект на нов Закон за виното и спиртните напитки (ЗВСН) в частта за производството и търговията с етилов алкохол от земеделски произход, дестилати от земеделски произход и на спиртните напитки, държавната политика по отношение на които се осъществява от ресорния министър. Консултационният документ е публикуван в Портала за обществени консултации.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА