25% от фонда за борба с кризи в земеделието да се ползва само за регионални проблеми

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

България ще подкрепи предложението на Кипър 25% от ресурса на фонда за борба с кризи в земеделието на ЕС да бъде използван само за  решаване на регионални кризисни ситуации – каза зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов по време на среща със земеделския министър на Кипър Никос Коялис, съобщава МЗХ. Разговорът се проведе по време на Международната конференция „Селските райони имат бъдеще“ в Тирол, Австрия.

„Годишният бюджет на фонда е в размер на 400 млн. евро и те се използват при възникнали големи кризи в земеделието. Към момента в документа липсва ясна дефиниция за криза, което затруднява и взимането на решения при насочването и разпределянето на ресурса”, обясни кипърският министър. Той каза, че на някое от следващите заседания на Съвета на министрите на земеделието в ЕС ще предложи 25 % от бюджета на фонда или около 100 млн. евро годишно да бъдат използвани за борба с регионални кризисни ситуации в земеделието. Абазов отговори, че България ще подкрепи предложението, но преди това трябва да бъде изготвена обща позиция с конкретни стъпки и ясни правила за разпределянето на ресурса. Така ще се даде възможност на всяка страна от ЕС да използва възможностите на фонда. С този ход при възникване на проблеми в една държава ще се предотврати разрастването им и в други страни.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама