24 кланици за бяло месо са действали у нас през 2020 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Специализираните кланици на територията на страната за производство на бяло месо през 2020 година са 24 – с две повече в сравнение с предходната година. Това показват данните за дейността на кланиците за бяло месо в България през 2020 година, публикувани на сайта на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

1,4% спад в производството през 2020 г.

През 2020 година производството на бяло месо, включително субпродукти и втлъстен черен дроб от птици и зайци в кланиците намалява с 1 587 тона или с 1.4% в сравнение с 2019 година до 112 809 тона.

Произведеното количество бяло месо представлява 60.8% от общото промишлено производство на месо в страната през 2020 година, което възлиза на 185 630 тона (с 8.2% по-малко спрямо предходната година).

Ръст в производството на втлъстен черен дроб

В сравнение с 2019 година произведените субпродукти намаляват с 9.0% до 6 375 тона. Произведеният втлъстен черен дроб се увеличава с 27.8 тона (+1.6%) до 2 427 тона. През 2020 година от анкетираните 24 кланици 13 са декларирали, че извършват клане на пилета бройлери и други кокошки. В 9 от кланиците се колят патици за втлъстен черен дроб, като специализирани за клане само на патици за втлъстен черен дроб са 8.

Броят на закланите пилета бройлери намалява с 1.0%, а произведеното от тях месо (вкл. субпродуктите) е 86 900 тона, което представлява 2.5% намаление спрямо предходната година. Броят на закланите кокошки и петли и добитото месо от тях намалява съответно с 4.6% и 8.5% спрямо 2019 г., а средното живо тегло преди клането е 2.5 кг.

бройлери замразени, България, Agrozona.bgПрез 2020 година произведеното месо от пилета бройлери и други кокошки намалява с 2.8% в сравнение с 2019 година. Общото количество на произведените субпродукти и втлъстен черен дроб от птици и зайци през 2020 г. е 8 802.3 тона. Делът на втлъстения черен дроб е 27.6%.

Разфасовките от всички видове птици в кланиците през 2020 г. са 47 509 тона, което е с 3.1% повече от количеството им през 2019 г. Произведени са 55 019 тона бяло месо във вид на цели трупчета, което е с 4.1% по-малко в сравнение с предходния период.

Запасите от месо са с 16 % повече, а субпродуктите (вкл. втлъстен черен дроб) в кланиците към 31.12.2020 година са с 6.6% по-малко спрямо 31.12.2019 година.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама