През 2020 г България е била страна по 291 нотификации, сочи обобщен анализ на данните в Системата за бързо известяване за храни и фуражи (RASFF1), съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).
Най-голям брой нотификации засягат България по отношение на категория “Храни” – 283, а единични нотификации се отнасят до “Фуражи” и “Материали в контакт с храни” – по 4 за всяка категория. България е била нотифицираща страна по 215 от 291 нотификации, засягащи страната ни (73,9%), като произходът на съобщенията най-често е бил от Нидерландия, Германия, Италия и Гърция.
През четвъртото тримесечие на 2020 г са отчетени почти 3 пъти повече нотификации в сравнение с предходните три тримесечия, което вероятно се дължи на особености на мониторинговите програми и би следвало да се вземе предвид, за да има едно по-равномерно “прихващане” на опасностите в течение на календарната година, коментират експертите от ЦОРХВ.
Най-голяма група съобщения се отнасят до недопуснат внос, които представляват около ¼ от общото число на предупрежденията, изпратени към системата.
Най-съобщаваните категории хранителни продукти са “Плодове и зеленчуци” (168), “Ядки, продукти от ядки и семена” (44), “Птиче месо” и “Продукти от птиче месо” (40), което кореспондира и с най-често срещаните опасности, а именно – “Пестициди”, “Патогенни микроорганизми” и “Микотоксини”.
В три четвърти от нотификациите за 2020 г. рискът за консуматорите е бил оценен като значителен.