2020: Заради пестициди плодовете и зеленчуците с най-голям риск сред храните

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

През 2020 г България е била страна по 291 нотификации, сочи обобщен анализ на данните в Системата за бързо известяване за храни и фуражи (RASFF1), съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

Най-голям брой нотификации засягат България по отношение на категория “Храни” – 283, а единични нотификации се отнасят до “Фуражи” и “Материали в контакт с храни” – по 4 за всяка категория. България е била нотифицираща страна по 215 от 291 нотификации, засягащи страната ни (73,9%), като произходът на съобщенията най-често е бил от Нидерландия, Германия, Италия и Гърция.

През четвъртото тримесечие на 2020 г са отчетени почти 3 пъти повече нотификации в сравнение с предходните три тримесечия, което вероятно се дължи на особености на мониторинговите програми и би следвало да се вземе предвид, за да има едно по-равномерно “прихващане” на опасностите в течение на календарната година, коментират експертите от ЦОРХВ.

Най-голяма група съобщения се отнасят до недопуснат внос, които представляват около ¼ от общото число на предупрежденията, изпратени към системата.

Най-съобщаваните категории хранителни продукти са “Плодове и зеленчуци” (168), “Ядки, продукти от ядки и семена” (44), “Птиче месо” и “Продукти от птиче месо” (40), което кореспондира и с най-често срещаните опасности, а именно – “Пестициди”, “Патогенни микроорганизми” и “Микотоксини”.

В три четвърти от нотификациите за 2020 г. рискът за консуматорите е бил оценен като значителен.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА