Цените на храните тръгнаха нагоре, вижте какво поскъпва

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

От началото на годината се отбелязва 5 % поскъпване при яйцата в цените на едро, 2.2%  повече плащаме за траен варено-пушен салам. След Коледната треска за банани, при тях също се усеща леко увеличение с 2% , както и при лимоните, където поскъпването е малко по-сериозно – с 4.3%. Лукът е друг продукт, при който наблюдаваме промяна в цената нагоре с 6.5%. Оранжерийните краставици са с 14 стотинки по-скъпи отколкото в края на миналата година, както и чесънът със 7 ст. повече, същото поскъпване има и в цената на вносния пипер.

За сметка на това доматите купуваме за 8 ст. по-малко за килограм, мандарините също смъкват цената с 5 ст, както и зелето, при което намалението е най-значително, със 7% и 4 ст. по-малко.

Най-евтините яйца купуват в Плевен, следвани от Добрич, Варна и Хасково, където разликата е с 1 стотинка нагоре. Между 1.55 и 1.57 лв се търгува литър слънчогледово олио в Хасково, като там цената е и най-ниската за страната. В Сливен купуват златната течност с цели 59 ст отгоре, като така за литър заплащат 2.16 лева. За сметка на това, хасковлии ядат най-скъпия кашкавал, срещу 12.40 лв за килограм. За сравнение, между 7.50 лв и 10.50 лв търгуват същия млечен продукт в Стара Загора, където цената е най-ниска за България. Там и в Сливен ядат и пилета на най-тънки цени – 3 лв за килограм, докато в Добрич и София се плаща най-скъпо – от 4.75 лв до 4.90 лева.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА