2017 г. ще отчете нови рекорди в зърнената реколта

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

2017 г. ще отчете нови рекорди в зърнената реколта. Това предвиждат световните анализатори. Според тях за това ще допринесе доброто време и успешната сеитбена кампания. Експертът от ING Bank strategists – Хамза Кхан, прогнозира пазарът на зърно да остане под напрежение и през тази година.

След хаоса, който ураганът Ел Ниньо причини миналата година, синоптиците предвиждат по-добри условия, които да повлияят на реколтата в Америките. И тази година там се очакват нови реколтни добиви. САЩ ще произведат излкючително високи количества царевица и соя, Бразилия ще достигне рекордни количества соя, а Австралия ще произведе най- голямата си реколта от пшеница, дължаща се на благоприятните климатични условия на континента.

Тези прогнози се потвърждават от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), която предвижда продукцията на зърно в световен мащаб да бъде с 2,57 млн. тона повече през 2017 г.

Предвижданите количества за рекордни добиви през 2017 г. се обуславят и от подходящите климатични условия по време на есенните сеитби. ФАО съобщава, че сеитбата в Европа е почти приключила при добри условия, доброто време в САЩ е подобрило състоянието на царевичните насаждения, а Русия, Украйна, Индия, Китай и Пакистан също се радват на благоприятен климат. Такива условия се очакват и в Аржентина, Бразилия и Южна Африка.

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА