2 хил. декара земеделска продукция са унищожени от градушка в севлиевско село

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Щетите са на 100%

След градушката, която удари Севлиево и селата в последните два дни, в Кормянско са унищожени около 2 хиляди декара със земеделска продукция. Селото се оказало в епицентъра на бурята, от която има нанесени малки щети и по домовете и автомобилите на местни жители, предаде БНР.

Земеделската продукция по плодородните ниви на Кормянско, разположено на 6 км от Севлиево, е унищожена. От засятото от земеделските кооперации и по-малките производители не е останало нищо след градушката, ударила населените места в района, разказва кметът на селото Момчил Спиров

“Слънчогледът е на 100% унищожен до стеблата. Подобна е работата и с царевицата, също така и пшеницата и ечемика. За градините да не говорим. Там все едно е минала валяк и щетата е на 100%”.

След като Кормянско се оказало в епицентъра на стихията, не е останало нищо за спасяване, казва кметът, който не помни такова бедствие с градушка, достигаща размерите на кокоше яйце:

“Беше ад, падащи камъни, такова чудо. Късовете, които падаха, имаха интересна форма. Те бяха едри и може би това е една от причините, за да има толкова много щети, тъй като те бяха с неправилна форма”.

За съсипаните посеви производителите ще разчитат на обезщетение от Държавен фонд “Земеделие”. 7 дни имат стопаните да подадат заявления за извършване на обследване на земеделските площи в Общинските служби по земеделие.

За днес отново е обявен жълт код за валежи и гръмотевични бури с условия за градушка, каквито се очакват в няколко области на страната, включително в Габровска.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама