199 нападения от кафява мечка са регистрирани в област Смолян през 2022 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

При мечешките атаки са унищожени 127 говеда, 91 овце, 11 коне, 55 кошера и 49 пчелни семейства в Смолянско

Общо 199 нападения от кафява мечка са регистрирани на територията на област Смолян през 2022 г., посочи пред БТА инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП). При мечешките атаки са унищожени 127 говеда, 91 овце, 11 коне, 55 кошера и 49 пчелни семейства в Смолянско.

Пет разрешения за отстрел на проблемни мечки са издадени през миналата година. От тях са изпълнени две на стръвници, нападащи край Смилян и Триград.

62 от нападенията са на територията на Държавното горско стопанство в Славейно. В района на ДГС – Триград набезите на стръвници са 44, а за ДГС – Смилян – 42. Проблемна мечка в пределите на стопанството в Смилян бе отстреляна в района на с. Черешово през юли. Разрешението за нейния лов бе издадено след десетки нападения над пчелини и стада край селата Смилян, Арда, Могилица и др.

Кафявата мечка е защитен вид в България и отстрел на единични екземпляри може да се разреши от министъра на земеделието. Трябва обаче да бъдат доказани системни нападения над животни и селскостопанска продукция, както и риск за хората от поведението на агресивни екземпляри, уточняват от ЮЦДП.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА