16 “ничии” язовира са под опеката на областния управител

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

16 “ничии” язовира има в Област Бургас. Докато кметове пишат дълги списъци с язовири и радостно потриват ръце и общинските съвети одобряват язовирите, част от които са „два легена вода“, „кални локви, които правят само беля“ – да бъдат прехвърлени безвъзмездно на държавата, областният управител има под крилото си 16 язовира с неизяснена собственост.

„На територията на областта има 16 язовира, които са с неизяснена собственост. Голяма част от тях са на кооперации, които са фалирали и в момента нямат собственик. Има една друга група язовири, за които има спор между кооперация и община или между физическо лице и община кой е собственикът, но няма заведени дела. И третата група са язовири, които по закон са общинска собственост, но съответната община не иска да състави акт за общинска собственост“, коментира областният управител Вълчо Чолаков пред “Черноморски фар”. Пример за последния казус е язовир „Вресово“, Руенско.

Любопитното при този язовир е това, че преди време при проверка се установява, че той е зарибен. Само че никой не казва кой е извършил зарибяването. Затова и по разпореждане от Областна управа той е изпразнен, както се изисква по закон. Дори при частичното изпразване никой не е изревал, че зарибяването на водоема ще отиде на вятъра. Това е обаче единичен и куриозен случай. Иначе областният управител е категоричен, че собствениците се намират след упорито издирване.

„Питали сме МОСВ и Министерството на икономиката как да процедираме, защото в закона не е разписано какво се случва с тези язовири и как те могат да преминат в управление на предприятие „Управление и стопанисване на язовири”. И така за такива язовири с неизяснена собственост, докато тя бъде изяснена, областният управител отговаря за тях“, обясни Чолаков. Той не се наема да каже кога ще има възможност да бъдат подадени към структурата, така както кметовете чрез общинските съвети се отървават от онези язовири, за които не могат да се грижат. Като пример може да се посочи община Камено, където преди време общинските съветници гласуваха 18 язовира да станат собственост на държавата. Бе гласувано водоемите да бъдат прехвърлени на предприятие „Управление и стопанисване на язовири”. Има и общини-отличници като Община Карнобат, където ще продължат да се грижат и да отговарят за 72-та общински язовира на своя територия. Местният парламент в града отхвърли възможността съоръженията да бъдат прехвърлени на държавата.

В обръщението си към съветниците кметът Георги Димитров призна, че приходите от отдаването под наем на тази общинска собственост не са високи и достигат нива от около 100 000 лева годишно, но припомни, че язовирите осигуряват единствения поминък на хора, които се занимават с рибарство или с интензивно земеделие, т.е. със зеленчукопроизводство и овощарство. Без язовирите поливането на обработваемите площи е обречено.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements