1467 проекта са одобрени по подмярка 6.3, очаква се да публикуват списъците в понеделник

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

С окончателен доклад е приключена в четвъртък подмярка 6.3 “Стартова помощ за развитието на малки стопанства”, по която са разгледани 1807 проекта. Към момента са одобрени 1467 проекта, други 173 също са одобрени, но са в резервния списък, тъй като попадат в 110% от бюджета и 167 проектни предложения са отказани. Очаква се в понеделник да бъдат публикувани списъците, за да се ориентират бенефициентите къде попадат. Това е съобщил Калоян Костадинов от ДФЗ по време на 16-тото заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР 2014-2020, научи Агрозона. Той е обявил също така, че е платена мярката COVID 3 с 6.7 млн. лева, или за общо 164 проектни заявления. В процес на обработка са около 30 проекта. Приключен е също така първият прием на подмярка 4.2. Там са разгледани 35 проекта, от които са одобрени 16 проекта, 13 са се отказани и 6 са оттеглени.COVID 3, Agrozona.bg

Има увеличение на бюджета по подмярка 6.4 в направление производство и предстои да бъдат финансирани всички проекти, събрали 40 точки, което е долната граница, под който не може да се пада. Подлежат на разглеждане проектите получили от 64 до 40 точки.

През тази седмица е приключила оценката за административно съответствие и допустимост от втория прием на подмярка 4.2. Разгледани са 50 проекта, от които 31 са преминали на следващ етап – техническа и финансова оценка. В момента тече 7-дневния срок за обжалване на недопуснатите предложения. Целта на експертите от ДФЗ е в средата на март да излязат с окончателен доклад по подмярка 4.2 втори прием.

По подмярка 4.1, чийто прием беше през миналата година в момента е процес на разглеждане на проектните предложения. Прави се предварителен ранкинг, като идеята е той да бъде приключен за около 3 седмици за около 600 проектни предложения. Планирано е до края на февруари всички проекти предложения по 5.1 да си получат писмата за нередовности и след като върнат отговор да бъде приключен този прием. Има добра организация за разглеждане на проектите през МИГ, увери. Костадинов при представянето на информация за напредъка и изпълнението на ПРСР.

По 8.6 има доклад за допустимост, разгледани са жалбите на недопуснатите, комисията е излязла с решение, вече проектите се гледат в техническа – финансова оценка.

По 4.1 все още няма заповед за увеличение на бюджета по приема, затова сега единственият вариант е предварителен ранкинг, който ще се прави от външни оценители.

По втория прием на мярка 4.2 има заповед за увеличение на бюджета за проекти, получили до 70 точки. Предстои да бъде направен анализ с управляващия орган за остатъците от подмярката и ще се вземе решение дали ще се слиза по- надолу от тези точки, уверил още експертът от Разплащателната агенция.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА