14,1% е нараснал вносът на пресни плодове през първите два месеца на 2018 г. спрямо същия период през 2017 г. Това сочат предварителните данни на НСИ. С 9,7% пък се е покачил импортът на пресни зеленчуци за същия период.
Най-голям принос за ръста при зеленчуците има вносът на домати и краставици. Той е съответно с 26,7% и 60,3% по-висок. Увеличение на вноса има и при пиперките с 45,5% и тиквите- 63,6%.От друга страна, вносът на лукови зеленчуци, моркови и картофи намалява с между 11,3% и 21,7%.
78% от вноса на пресни плодове през януари и февруари 2018 г. е от цитрусови плодове и банани – 41,3 хил. тона, което 23,6% повече на годишна база. Значително увеличение спрямо същия период на 2017 г. се отчита и при крушите (с 91,2%), ягодите (с 95,1%) гроздето (с 54,3%), намаление има при ябълките (с 28,2%).
При пресните зеленчуци значително увеличение има при износът на бобови зеленчуци (до 1,9 хил. тона) и сладка царевица (над четири пъти). Същевременно, износът на краставици, зеле, тикви и картофи се свива с между 14,6% и 97,1%. При плодовете увеличение на изнесените количества на годишна база има при ябълките, кайсиите, ягодите и черупковите плодове, а намаление – при бананите (със 77,7%) и сливите (с 44,7%).