1340 кг сладък пипер със забранен пестицид ще бъде унищожен

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Внос на 1340 килограма сладък пипер от Турция през граничен пункт “Капитан Адреево” е спрян заради неразрешен за употреба пестицид difenthiuron (дифентиурон), открит в продукта, предава Българската агенция за безопасност на храните. Наличието на неразрешения пестицид е открит при рутинна проверка на пратка, предназначена за българския пазар, в частност София.

Употребата на дифентиурон е забранена в ЕС и цялото количество сладък пипер ще бъде унищожено. Към момента в ЕС са регистрирани 29 случая на върнати на границата продукти поради наличие на този пестицид. Продуктите, в които е засечен, са били чай от Китай и Хонг Конг, броколи от Китай, бамя и листа от къри от Индия. За пръв път се установява наличието му в пратка, идваща от Турция.

БАБХ е уведомила за случая Европейската Комисия чрез Системата за бързо предупреждаване за храни и фуражи RASFF.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА