12 тона реализирани ябълки ще дават шанс за директни плащания през 2020 г

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Добив от близо 12 тона от хектар (11914 кг/ха) ябълки ще трябва да доказват стопаните, които отглеждат културата, които кандидатстват за подпомагане по Схемата за обвързано подпомагане за плодове, става ясно от Наръчник за кандидатстване за Директни плащания 2020 г. Освен това те ще трябва да заявяват подпомагане при мининум 0,5 ха допустими площи от следните култури: ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди, малини. Изискванията към добивите за останалите култури са съответно: 5922 кг/ха круши, 4970 кг/ха кайсии/зарзали, праскови/нектарини – 7 500 кг/ха, череши 4 700 кг/ха, 3718 кг/ха вишни, 4980 кг/ха ягоди и 3300 кг/ха малини. За кандидатите, които са заявили площи със сертифицирано биологично

производство и/или площи в преход към биологично земеделие, минималните добиви са намалени с 50%.

Много важно е, че освен подаването на заявление за подпомагане за Кампания 2020, в периода 1 до 31 януари 2021 г. кандидатите следва да представят и декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация, в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“-РА, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“.

Представените документи ще бъдат изпращани за проверка в НАП. Земеделските стопани получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане, и плащане с по-нисък размер за допустимите за подпомагане площи над 30 ха.

Документите, които ще се използват за доказване на добиви за Кампания 2020 трябва да са издадени в периода 1 февруари 2020 г.-31 януари 2021 г.

Министерството на земеделието, храните и горите и ДФЗ-РА ще осъществяват контрол както по отношение на площите и наличието на заявената култура, така и за минималните агротехнически мероприятия, които се извършват в насажденията.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА