12 процедури по ПМДРА на стойност 132 лн. лв. ще бъдат открити през 2024 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През настоящата година ще бъдат открити приеми по 12 процедури по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година на стойност 132 милиона лева. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните и ръководител на Управляващия орган на Програмата, доц. Деян Стратев, по време на второто заседание на Комитета по наблюдение, проведено в Бургас.

По Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година вече бяха стартирани три приема. Дейностите обхващат разнообразни сфери, от изграждане на капацитет до контрол и събиране на данни. В момента по обявените три процедури общо са подадени 35 проектни предложения на стойност над 3 милиона лева.

Общите договорени средства към момента са близо 200 милиона лева или 98% от бюджета на Програмата

Изплатените средства достигат 152 милиона лева или 74% от общия бюджет, докато сертифицираните разходи са на стойност 104 милиона лева от Европейския фонд за морско дело и рибарство, което представлява 66% от бюджета на програмата. През 2023 година са предоставени компенсации на сектора “Рибарство” за последствията от войната в Украйна на обща стойност 9 милиона лева.

Критерии и Методологии за Оценка

Членовете на Комитета по наблюдение одобриха проекта на изменение на Индикативната годишна работна програма за 2024 година на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година. Бяха представени седем критерии и методология за оценка на проектни предложения, насочени към подобряване на инфраструктурата, икономическия и социалния статус на операторите в риболова, опазване на околната среда и много други видове дейности.

Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури играе ключова роля за развитието на селските райони и подпомагане на земеделските стопани. Необходимо е да се продължи диалогът между политиците и фермерите, за да се намерят оптимални решения за бъдещето на селското стопанство. Всички тези мерки ще допринесат за по-добро бъдеще на земеделието в България и Европа.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама