12 изби показват най-добрите си вина на изложение в Плевен

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Винена карта запознава посетителите с винарните в региона

В Плевен отвори врати първото Винарско изложение “Сторгозия”. То е разположено в парка на Регионалния исторически музей в града.

Участниците са дванадесет, предимно винопроизводители със семеен бизнес от Северозападна България. Своята продукция представя и Институтът по лозарство и винарство  в Плевен, който освен произведените от специалистите в него вина и ракии, предложи на посетителите на откриването и малка част от колекцията си от десертни сортове грозде. Със свой щанд и собствено производство на вина участва и Професионалната гимназия по лозарство и винарство “Александър Стамболийски” в града.

При откриването на изложението кметът на Община Плевен Георг Спартански припомни, че от хилядолетия по нашите земи има традиция за производство на вино и въобще на напитките от грозде. “В нашия край, който е винарски, трябва да се дава трибуна на местните производители, да се представят прекрасните резултати от техния труд. Затова и Община Плевен реши да създаде това изложение, което се надяваме да стане една хубава традиция”, добави кметът.

Той подчерта, че участниците в изложението са елитни производители, които показват качествени вина на плевенчани и гостите на града.

Още на входа на изложението вниманието на посетителите се привлича от Винена карта на Западна и Централна Дунавска равнина. На нея са представени възможности за винен туризъм, съчетан с посещение на различни културно-исторически забележителности.

Част от програмата на винарския форум е национална среща на сертифицираните туристически центрове в страната и представяне на новия културен продукт на Община Плевен – Ревю-спектакъл “Българските национални костюми”, което се състоя в съботния ден.

Изложението “Сторгозия” ще продължи до неделя със свободен вход, от 10:00 до 20:00 часа. На място посетителите  могат да дегустират предложените вина и да си закупят бутилка от харесана от тях марка.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements