118 туроператори ще бъдат заличени от националния регистър

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Туристическото министерство прекратява регистрацията и ще заличи от Националния туристически регистър общо 118 дружества, които са регистрирани като туроператори, съобщават от ведомството. Причините за стъпката са две. Едната е, че компаниите не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“ – изрично условие за извършване на туроператорска дейност, а другото нарушение е, неполучаване на удостоверението си за регистрация в регламентирания срок в Закона за туризма.  Ако такова удостоверение не е налично, компанията няма право да изпълнява туроператорска и турагентска дейност.

Действията по заличаване са съгласно решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството. В комисията участват експерти от Министерството на туризма, както и сдружения на туроператори и турагенти.

Дружествата, чиято регистрация ще бъде прекратена, са регистрирани предимно в София, Пловдив и Бургас.

От туристическото ведомство посочват, че през миналата година общо издадените заповеди за прекратяване на дейността по искане на туроператора са 7, от тях 6 са постъпили само през декември.

През 2016 г. двама туроператори са прекратили дейността си, като по тяхно искане са издадени заповеди за прекратяване на регистрацията  им като туроператори.

От министерството посочватОбщо регистрираните туроператори и туристически агенции в Националния туристически регистър са 3 311.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА