11% по-евтини зърнени култури за година

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Изкупните цени на основните зърнени и маслодайни култури към 7-и септември продължават да са по-ниски спрямо година по-рано. Спадът за година е от 1,8% при царевицата до 10,8% при хлебната пшеница и ечемика.

Спад има и в средните цени на седмична база при полски домати, пъпеши, ябълки и десертно грозде на едро към 10-и септември. Понижението е с между 1% и 15,5% като най-голямо е поевтиняването при десертното грозде, което достига цена 1,25 лв/кг.

Увеличение спрямо година по-рано се отчита при средните цени на едро на картофи, зелен пипер, оранжерийни и полски домати и праскови, които са с между 3,8% и 26% по-високи. За килограм оранжерийни домати се начислява 1,43 лв, за полски – 0,97 лв, прасковите се таксуват средно по 1,31 лв/кг, зеленият пипер – 1,05 лв, а картофите – по 55 ст/кг. Спад в стойностите на годишна база има при десертно грозде, ябълки, пъпеши и дини – средно с между 8,8% и 31,4%. Така дините са по 35 ст/кг, пъпешите – по 76 ст/кг, а ябълките – 0,86 ст.Килограм десертно грозде е средно 1,25 лв.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама