1032 трактора и 236 комбайна са закупени за първите 9 месеца на 2012 година

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

1032 трактора и 236 комбайна са регистрираните нови машини за първите 9 месеца на 2012 година. Това съобщи по време на дискусия за модернизирането на агротехниката в България инж. Георги Алексиев, изпълнителен директор на Контролно-техническата инспекция /КТИ/ към МЗХ. Той посочи, че обновяването на машинния парк в България и навлизането на новата техника е довело до чувствителни резултати в зърнопроизводството, както и до промяна в манталитета на механизатора. Заместник – министър Светлана Боянова подчерта, че в рамките на тематичната работна група за разработване на ПРСР за следващия програмен период, която ще бъде сформирана скоро, очаква да се направи сериозен анализ на резултатите от прилагането на мярка 121 и за постигнатите цели до момента. Необходимо е да се обърне сериозно внимание на модернизирането на техниката за градинарството, лозаро-винарския сектор и животновъдството, беше подчертано още по време на дискусията.

Агробизнесменът на 2012 година Христофор Бунарджиев, председател на Българската асоциация на търговците на агротехника /БАТА/очерта тенденциите при селскостопанската техника, която се продава през тази година. Според анализа на данните на КТИ, направен от БАТА има сериозен интерес към малкия и среден клас трактори от 80 до 130 к.с., с които стопаните заменят старите руски и белоруски машини. Интерес има и към директните и полудиректни сеялки с минимални почвени обработки, които намаляват енергоемкостта и не вадят влагата от почвата. Вследствие на увеличената употреба на фунгициди и инсектициди, все повече фермери закупуват самоходни пръскачки, показват още данните. Ако преди 5 години само на 7% от площите със зърнени култури са прилагани тези агротехнически мероприятия, то сега тези площи са нараснали на 70%, сочат данните на растителнозащитната индустрия.

Петър Лазов

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА