1000 делегати пристигат у нас за 40-ия световен винен конгрес

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Близо 1 000 делегати от цял свят се очаква да пристигнат в страната ни за 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство от 29 май – 2 юни 2017 година. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков с г-н Жан Мари Оран, директор на Международната организация по лозата и виното  (OIV) в МЗХ.

До момента интерес за участие са проявили собственици на вериги, търговци, международни браншови организации, научни институти и други. Сред тях ще има и огромни групи от Русия и Китай.

Министър Бозуков заяви, че домакинството на Конгреса дава отлична възможност повече страни да се запознаят с българските традиции в лозаро-винарския сектор. „Това е възможност родните вина да бъдат представени по-широко на международния пазар“, посочи още той. От своя страна Оран изтъкна, че провеждането на форума има голямо значение за бъдещото развитие на сектора.

По повод събитието са постъпили 242 научни трудове за селекция. Темата на конгреса е: „Лоза и вино: Наука и икономика, култура и образование“. В рамките на четирите специализирани теми – „Лозарство“, „Енология“, „Икономика и право“ и „Вино и общество“ ще се обсъдят въпроси, свързани с търсенето на нови пазари и продукти, създаването на здравословни вина, екотоксикология в почвите и лозята, винен туризъм. Сред държавите, които са подали теми са страни, които не са членове на OIV например Иран, Индия и Черна гора.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА