100 млн. евро по мярка 7 за тазгодишния прием

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

100 милиона евро е бюджетът по мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ през 2018 година, стана ясно от изказването на земеделския министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на 31-вото общо събрание на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

50 млн. евро са предвидени за строителство и рехабилитация на улици и тротоари, 10 млн. евро са отделени за изграждане и обновяване на площи за широко обществено ползване, същата е сумата и за ремонт и оборудване на общински сгради с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност. 7,5 млн евро  са отделени за ремонт и оборудване на училища и професионални гимназии, за детски градини са  отделени 5 млн. евро. 7,5 млн. евро е сумата за изграждане на закрита спортна инфраструктура, включително оборудването и/или обзавеждането й в основно или средно училище. Допълнително 10 млн. евро се заделят за изграждане, реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на спортна инфраструктура.

Предвидено е мярката да бъде отворена на 7 или 8 март, а приемът на документи ще продължи 120 дни. Проектите ще се приемат електронно, през ИСУН. Министър Порожанов призова кметовете да са много внимателни при изготвянето на документацията, защото след като приемът приключи, няма да могат да се правят корекции.

Румен Порожанов призова общините да се включат в разяснителната кампания, стартирана от МЗХГ съвместно с Държавен фонд „Земеделие“. Утре предстои среща във Враца, във Велико Търново има на 7-и март, а в Стара Загора – на 12-и. На кръглите маси са поканени всички общини, които реализират проекти по програмата към настоящия момент.

Министърът увери кметовете, че индикациите, които се получават по време на българското председателство на съвета на ЕС е, че Общата селскостопанска политика ще запази своето адекватно финансиране.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама