10% ръст в преработеното мляко през 2018 г.

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

661 млн. литра сурово мляко е преработената през 2018 г. суровина в 237 млекопреработвателни предприятия. Това е с над 10% ръст спрямо предишната година, когато през мандрите са минали малко над 600 млн. тона. Над 94% от цялата суровина заема кравето мляко, което е с 11.1% повече спрямо 2017 година, следвано от овчето мляко, което заема 3.7% от преработеното, но отбелязва спад на годишна база, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Козето мляко заема 1.3% от преработеното мляко и намалява с 5.7% спрямо миналата година. При преработеното биволско мляко, което заема 0.6% от общото, се отчита увеличение с 32.5%.

В производството на млечни продукти са вложени допълнително 17.8 хил. тона сурово мляко, постъпило от държави членки на ЕС и от трети страни, като основното количество е краве мляко – 17.4 хил. тона, и овче – 0.4 хил. тона. Вложени са и 350 тона концентрирано мляко, 4 054 тона мляко и сметана на прах, 7 398 тона млечен концентрат и 734 тона сметана, закваска, суроватка.

През 2018 година са произведени 131 990 тона заквасени млека, почти 72 милиона литра течни пакетирани млека, 57 814 тона бели саламурени сирена и 25 888 тона кашкавал. Заквасените млека са с 9.7% по-малко спрямо 2017 година. Незначително е увеличението на бялото саламурено сирене – с 0.4%, а кашкавалът е с 5.8% повече. При сирената се наблюдава намаление при кашкавала от овче мляко (-45.4%), а увеличението при кашкавала от краве мляко е с 9.8% и от други млека – с 15.1%.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА