11,194 млн. литра повече мляко е преработено в предприятията в България през 2019 г. спрямо 2018 г., сочи отчет на дейността на млекопреработвателните мощности от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Според данните само прясното краве мляко, което е минало през заводите, е с над 9,6 млн. литра повече от 2018 г. Общото количество суровина, която е преработена, се равнява на 677, 785 млн. литра, а кравето мляко – 639,583 млн. литра. Пресните пакетирани млека обаче намаляват на годишна база до 74 955 тона, като година по-рано те са били 2023 тона повече. През 2019 г. са произведени малко над 3 хил. тона млека за пиене с добавки. Заквасените млека пък се равняват на 170 156 тона, което е ръст от 9009 тона. През 2018 г. заквасените млека са били 161 147 тона.
През миналата година драстичен ръст има в производството на сирена от краве мляко, казват още от МЗХГ. Увеличението е близо с 3500 тона, като общото число на произведеното сирене достига до 71 056 тона. Сирената с растителна мазнина през 2019 г. са 11766 тона, което е увеличение с около 250 тона.