10 пъти повече био ферми в ЕС за 7 години

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Органичното земеделие в Европейския съюз се е разраснало значително през последните 10 г. като за този период по около 500 хил. хектара нови площи с органична продукция са засаждани годишно, сочи статистиката на ЕС, пише euractiv.com.

Както броят на собствениците на органични ферми, така и площите са се увеличили с над 50% за периода между 2003 и 2010 г. През 2011 г. площите с чиста продукция са били 9,6 млн. ха, а преди година броят на фермерите, които отглеждат такава продукция е достигнал 186 000.

От гледна точка на околната среда органичното земеделие се определя като най-благоприятно за нея. ЕС има стандарти за този вид селско стопанство, включително за употребата на химикали, пестициди, торове и лекарства за животните. Що се отнася до органичното фермерство, ГМО са забранени.

Статистиката сочи, че стопаните на органични ферми са средно по-млади от стопаните на конвенционални стопанства. През 2010 г.  61.3% oт хората, които са отглеждали чиста продукция, са били под 55 г.

Основни производителки на органични продукти в ЕС са Италия, Франция, Белгия, Обединеното кралство и Германия. През март ЕС предложи законодателна рамка, с която да се хармонизират правилата в сектора. Позицията на ЕК е, че органичните храни едновременно отговарят на нарасналото търсене и в същото време са щадящи за околната среда, здравето на животните и развитието на селските райони.

Броят на органичните ферми се е увеличил с 10 пъти между 2003 и 2010 г. Най-голям дял от този вид фермерство имат постоянните пасища – 45%, следвани от зърнените култури – 15% и трайните насаждения – 11%. Биологичното животновъдство е 1%.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements