Органичното земеделие в Европейския съюз се е разраснало значително през последните 10 г. като за този период по около 500 хил. хектара нови площи с органична продукция са засаждани годишно, сочи статистиката на ЕС, пише euractiv.com.
Както броят на собствениците на органични ферми, така и площите са се увеличили с над 50% за периода между 2003 и 2010 г. През 2011 г. площите с чиста продукция са били 9,6 млн. ха, а преди година броят на фермерите, които отглеждат такава продукция е достигнал 186 000.
От гледна точка на околната среда органичното земеделие се определя като най-благоприятно за нея. ЕС има стандарти за този вид селско стопанство, включително за употребата на химикали, пестициди, торове и лекарства за животните. Що се отнася до органичното фермерство, ГМО са забранени.
Статистиката сочи, че стопаните на органични ферми са средно по-млади от стопаните на конвенционални стопанства. През 2010 г. 61.3% oт хората, които са отглеждали чиста продукция, са били под 55 г.
Основни производителки на органични продукти в ЕС са Италия, Франция, Белгия, Обединеното кралство и Германия. През март ЕС предложи законодателна рамка, с която да се хармонизират правилата в сектора. Позицията на ЕК е, че органичните храни едновременно отговарят на нарасналото търсене и в същото време са щадящи за околната среда, здравето на животните и развитието на селските райони.
Броят на органичните ферми се е увеличил с 10 пъти между 2003 и 2010 г. Най-голям дял от този вид фермерство имат постоянните пасища – 45%, следвани от зърнените култури – 15% и трайните насаждения – 11%. Биологичното животновъдство е 1%.