9 европейски колбаси, които си заслужава да опитате

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Местни, устойчиви, автентични: Това са днешните модни думи, но преди десетилетия и векове хората са се хранили по този начин без да знаят, че някога това ще е модерно. Ястията и деликатесите, направени от скромното прасе, отдавна са в центъра на вниманието на готвачите в цяла Европа. На Стария континент може да откриете някои от най-популярните колбаси на света, всеки от които отразява местната култура.

Скандинавия

В Швеция ще ви поднесат Falukorv – голям, извит колбас, приготвен от фино смляно свинско месо, който често се сервира горещ с бира. Датският деликатес Medisterpølse е груба, сурова свинска наденица. Често е леко сладка, приготвена с лук и бахар и е особено популярна по Коледа.

Унгария и Полша

 

Червеният пипер и чесънът доминират във варено-пушените колбаси в Унгария, които са част от много зимни яхнии. Полският братовчед, kielbasa, подготвя стомаха за водка и бира. Фино смлените, изсушени унгарски салами се предлагат с много както сладък, така и лют червен пипер.

Австрия

Вие може да свързвате Виена с деликатни торти и императорски трапези. Но старата виенска кухня е надеждно решение за пристъпите на вечерен глад, ако се доверите на скромната и вкусна месна бомба, известна като Käsekrainer. Това е голяма, дебела наденица, пълна с малки парченца сирене (на немски: Käse ), на която Käsekrainer дължи името си. Изпържете или печете на скара докато се разтопи сиренето, за да се получи характерната текстура и вкус.

Германия

От малки наденички приготвени на скара – нюрнбергски братурсти и телешкия вайсвурст на Мюнхен , до розови, фини и пушени франкфурти – всичко това е от  Германия, където много обичат колбасите. Pfälzer Leberwurst, приготвен със свинско месо и свински черен дроб, заслужава специално внимание. Тази наслада за мазане е подправена с майорана, черен пипер и индийско орехче и със сигурност изисква чаша сух ризлинг .

Франция

 

Франция предлага пъстър спектър колбаси. На юг има изсушени, подправени с билки де Прованс, Сосисон Сек и опушени Монбелиар и Кнак на север. Рафинираният Cervelas de Lyon се състои от гладко свинско месо, обсипано с трюфел или шам фъстък, докато миризливият и груб Andouillette е направен от свински черва. Местно вино за местна наденица е златно правило.

Португалия

 

Чесънът и червеният пипер са в центъра на португалските linguica и Chouriço , груби, сурови свински наденички, които често се пекат на скара. Чесънът и червеният пипер присъстват също заедно с дафинов лист и вино в Butelo de Vinhais, вид пушен салам. Едно сърдечно червено вино от Trás-os-Montes ще отговаря и за трите вида.

Испания

Чоризо е може би най-известният колбас в Испания. Това е много грубо нарязано свинско месо, подправено с червен пипер, след което пушено и изсушено. Някои други деликатеси, на които трябва да обърнете внимание, са бутифара , селски суров свински колбас за печене на скара и морчила, направен от свинска кръв. Отново местните селекции са за предпочитане, когато става въпрос за вино.

Италия

Силният аромат на finocchiona (салам с копър от Тоскана), е бил използван в миналото за изтръпване на небцето към грубите селски вина. В наши дни е чудесно дуо заедно с виното Кианти. Този свински пълнеж, ароматизиран с черен пипер, сол, градински чай и розмарин, изсушен във вани, направени от местен мрамор, е идеален за несолен тоскански хляб.

Гърция

Луканико е чудесна, но груба свинска наденица, която може да съдържа агнешко месо и е подправена с портокалова кора, чесън, кориандър, риган и семена от копър. Най-добре се приготвя на скара с дървени въглища, а идеалната комбинация е с леко охладеното, тъмно вино Xinomavro .

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА