1 млн. тон по-малко пшеница ще приберат зърнопроизводителите тази година

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Очакванията на земеделците са тазгодишната реколта от пшеница да бъде около 4 милиона тона въпреки прогнозите, че ще бъдат прибрани над 5 млн. тона. Това заяви за „Дарик” заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. По думите му количеството пшеница е достатъчно за нуждите на България и не е застрашен зърненият баланс на страната. „Нищо страшно няма. България потребява около 2 млн. тона годишно, като в това количество влиза пшеницата за хляб, фураж и семена. Така ще че има достатъчно и за износ”, коментира Вукодинов. Според него по-лошата реколта ще се отрази негативно на производителите, които тази година са направили много разходи за обработка на почвата и за растителна защита. Цената на пшеницата се очертава да бъде под 300 лв./т, затова някои земеделци ще излязат на загуба, прогнозира Вукодинов. На международните борси цената също е ниска – от порядъка на 175 евро за тон, но търговците натискат максимално цените надолу и нормалните за други години цени трудно се дават, допълни той.

По данни на асоциацията жътвата в Пловдивско приключва безпроблемно, като тази година реколтата е добра като количество и качество. На места има необичайно високи добиви от 400 – 500 кг/дка ечемик и пшеница и 250 – 300 кг/дка рапица. Обичайно добивите са с около 20% по-ниски, допълни Ангел Вукодинов.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА