Българските сортове пшеница са по-адаптивни и устойчиви от другите поради факта, че са създадени в нашите климатични условия и периодът на тяхното изпитване, преди да бъдат селекционирани, е от 10 години, с вървящите промени в климата. Това сподели в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Златина Ур, селекционер и ръководител отдел „Селекционно-генетичен и сортоподдържане“ в Института по растителни генетични ресурси “К. Малков” – Садово.
Тя разказа, че тази година у нас са постигнати добиви от над 1000 кг на декар от по-нови сортове пшеница, които са разработени в института.
Гостът посочва, че за добива има значение и вида на почвата, в Айтос и в Ямбол, където се ползва „Гизда“, почвите са силно плодородни.
Тя обърна внимание и на регулацията на нивата на торене, които трябва да се намалят заради Зелената сделка. Според нея при правилно управление това няма да доведе до намаляване на добива.