Животновъди: Няма да оцелеем със заложените ставки в новия програмен период

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

До президента и депутатите от Комисията по земеделие в Народното събрание писаха вчера българските животновъди, за да споделят с тях тревогата си, че има опасност браншът да не оцелее с помощите, които са заложени по Стратегическия план за периода 2021-2027 г. 

Освен животновъдите, са недоволни производителите на плодове и зеленчуци и други сектори и те също искат да се включат в писмото, съобщи пред БНР Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите в България. По думите ѝ много малко хора са чели стратегическия план, който е тежка материя и им е бил представен “в последния ден, преди да се натисне зеленото копче и да се изпрати в Брюксел”.

“След като имаме разходи 4-5 пъти увеличени, а ставката ни се намалява с една трета спрямо предишния програмен период, това е безумие. Вместо да получим бюджет спрямо инфлацията, кризата и военното положение, освен че ни се намалява ставката, се увеличават допълнително абсолютно всички изисквания. Има към 45% орязани животни чрез възрастови граници, които се налагат от експертите на Министерството на земеделието, за да може евентуално да си нагласят бюджета”, коментира тя в предаването “Преди всички”.

Христова е категорична, че животновъдите не могат да се справят с разписаните ставки и питат защо ставките на всички животни са много по-малки от предишния програмен период. Минималната ставка за крава например е 350 лева, докато в ЕС минималните ставки започват от 400 евро на глава добитък, даде пример Христова.

“Няма как да успеем да задържим фермите си. В момента се продават масово животни, най-вече женски. Това означава, че генофондът също се нарушава”, разясни още тя.

Според Пенка Христова не е работещ вариантът всяка година животновъдите да искат допълнително пари от националния бюджет, освен това Съюзът на животновъдите изразява съмнения за лобизъм. “Няма логика да се извършва такъв геноцид над българското животновъдство”, заяви Христова.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements