Животновъди: Над 15 лв./кг за агнешко месо в магазините е спекула

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Надуване на цената на агнешкото в магазинната мрежа над 15 лв/кг е спекула- за това са категорични от сдружение „Обединени български животновъди“.  „Според нас това е натоварване на потреблението в тези трудни времена на пандемична обстановка. Не бива това да бъде допускано.“, сподели Бойко Синапов, председател на организацията. Цената от 6 лв. за килограм е минималната, която ще позволи на овцевъдите да не търпят големи загуби, каза той за AGROZONA.BG.

„Огромна е ценовата разлика, с която се натоварват продуктите от фермата до потребителя. Очакваме тук да се включат със своите контролиращи функции- не само БАБХ, а и всички институции, които имат отношение, тъй като е огромна разликата в цените от фермата до потребителя“, посочи браншовикът. „Обединени български животновъди“ вече са провели разговори с БАБХ и имат уверение, че ще получат подкрепа:

„Надяваме се в тази извънредна ковид-обстановка БАБХ и държавата като цяло да си свършат работата. Ние като животновъди поемаме ангажимент да задоволим вътрешното потребление с наша, българска продукция. Има начини, българският потребител да не бъде заблуждаван с вносни, замразени агнета. Миналата година беше добър пример, когато държавните власти успяха да защитят българското производство. Надявам се да осъзнаем грешката, допусната през 2020 г.- да субсидираме кланиците- истината е, че без подкрепа на производителите на месо, няма как кланиците въобще да работят. Реагирахме срещу това още миналата година и се надяваме сега да бъде поправено“, отбеляза Бойко Синапов.

Във връзка с очаквания прием по подмярка 4.1 предстоят последни срещи в Тематичната работна група, където ще се обсъдят подробностите по мярката. „Работим в посока към изчистване на административните тежести за фермерите, ние искаме да си гледаме животните.“, каза още фермерът.

По отношение на законодателните промени в новото Народно събрание, животновъдите ще поискат категоризация на селскостопанския труд, както и приемане на Закон за браншовите организации в селскостопанския сектор.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА