Земеделци: Очаква се засилен внос на украинска царевица, родната стока залежава в складовете

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

След Нова година се очаква търговците да започнат да внасят от Украйна царевица, което ще доведе на пазара до ситуация, аналогична на тази със слънчогледа – нашият стои в складовете, а преработвателите изкупиха украинската стока. Това съобщи за Агрозона Кирил Комитов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Добрич.

Складовете на земеделските кооперации не правят изключение от общия случай в региона и в момента са пълни с продукция. “За съжаление няма търсене нито на слънчоглед, нито на пшеница, нито на царевица”, коментира още той. Когато се правят изобщо предложения за продажби, стопаните се въздържат от сделки, тъй като предлаганите цени са изключително ниски. Между 520 и 560 лева за тон пшеница дават търговците, при слънчогледа цената е под 1000 лева/т, а на царевицата около 560 лв./т. На фона на направените разходи тези цени са нищожни, затова продажбите са минимални, за да могат да си изплатят задълженията за рентите и към фирмите – доставчици.

Всички земеделски кооперации в Добричка област изплащат в момента рентите на членовете си, които са в границите между 100 и 160 лева за декар, уточни Кирил Комитов. В масовия случай размера на рентата е около 120-130 лева/дка. Най-голямата рента обаче се дава в една от най-малките кооперации в региона. Обикновено това плащане е 30-35% от стойността на продукцията, докато в кооперация Пастир, която се намира в района на Генерал Тошево са избрали да дадат над 40% като рента.

Масово тази година земеделските производители в област Добрич теглиха кредити, за да изплатят рентите.  „Не за първи път се ползват кредити за изплащане на ренти. През сушавата и с много ниски добиви 2020 година също са теглени кредити за ренти, макар че предните две години бяха много добри и повечето земеделци имаха капитал. Тогава теглеха такива, които бяха в трудно финансово положение. Тогава нямахме стока. Сега има стока, но няма на кого да я продадем, от една страна и от друга – цената падна страшно много“, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите пред Про Нюз Добрич.

Тази година банкери са заявили, че ще спрат да финансират земеделски производители срещу стока, защото банките трупат голям риск от това, което се случва с пазара на зърно. Тя също коментира вялата търговия и големия спад на цените заради зелените коридори за Украйна. “Ние не тръгнахме да продаваме с идеята, че инфлацията е изключително голяма. Например семената ще ни бъдат с около 40% по-скъпи. Затова земеделци задържат стоката, продават малки количества, колкото да могат да си покрият разходите. И когато падна толкова много цената за всички ни бе шок, защото годината не е изключително добра. Колегите имат стока и не продават, търговията е много слаба, няма масова търговия на пшеници и царевици, голяма част от големите компании, които търгуват в България, са с пълни складове и купуват много малки количества, даже почти никой не купува стока“, описва ситуацията Жекова.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА