Земеделските фондове разпределят големи дивиденти сред акционерите си

Златко Златков
Златко Златков
6 Минути

Докато дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), инвестиращи в земеделска земя, са увеличили печалбата си за миналата година и очаквано това се отразява на парите, които разпределят между акционерите си, приходите на инвестиращите в офиси и ваканционни имоти продължават да намаляват. Това показват отчетите и поканите за предстоящите им общи събрания, както и решенията на вече проведените, съобщава “Капитал”.

По закон дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) трябва да изплащат като дивидент минимум 90% от печалбата си за годината. Изключение се прави, когато тази печалба е от преоценки на имотите им, а не е получена от основната им дейност – продажби, приходи от наеми и рента. Именно тези изисквания последните три години направиха тези дружества едни от най-привлекателните на пазара, защото инвеститорите установиха, че земеделската земя може да е спасителен остров в кризата и цената й се повишаваше с всяка изминала година, тласкана от увеличаващите се субсидии, повишаващите се цени на пшеницата и другите земеделски култури, въпреки че вече се появяват и първите сигнали, че на места тя е надценена.

Отделно от това, както споделя и Гено Тонев, инвестиционен консултант в “Юг Маркет фонд мениджмънт”, “само при дружествата със специална инвестиционна цел закона задължава големите акционери да делят с малките, без значение дали това им харесва или не”. “Предстои сезонът на общите събрания, на които ще бъдат определени точните суми на дивидентните плащания, както и сроковете за изплащането им. Две дружества – “Адванс терафонд” и “Феърплей пропъртис”, вече имаха дати на акционерните събрания и техните решения бяха в рамките на очакваното и предложеното в дневния ред. Очакванията са да няма изненади и при общите събрания на останалите дружества от сектора”, коментира Ангел Хаджийски, брокер в “Капман”

Подобно е мнението и на Гено Тонев, който заяви, че от обявените досега данни особени изнанади в размера на дивидентите няма с изключение на донякъде неочакваното решение на съвета на директорите на “Фонд за недвижими имоти България”, които предложиха за разпределение и част от неразпределената печалба, с което почти се удвоява размерът на очаквания дивидент”.

След силната година за собствениците на земеделски земи “Адванс терафонд” разпределя и най-големия в абсолютен размер дивидент през тази година, като на акционерите ще бъдат върнати близо 42 млн. лева, или около 0.49 лева на акция преди данъци. При текущата цена на акция от 2.66 лева това прави брутна доходност от около 18.5 на сто, нареждайки компанията в челото по този показател сред дружествата от сектора. Дивидентната доходност на някои от другите АДСИЦ обаче също не е за пренебрегване, в това число “Феърплей пропъртис” (около 11.5 на сто), “ФНИ България” (около 10 на сто) и т.н.

Най-големият публичен земеделски фонд е и един от най-активно търгуваните на борсата, а акциите му са от малкото, които се повишават през последната година, и то значително. Инвеститорите в негови акции са получили възвращаемост от над 50% за 2012 г. Докато другият голям фонд, занимаващ се със земеделска земя, “Агро финанс” отчита печалба от 11.7 млн. лв., но основната част от нея – 10 млн. лв., се формира от преоценката на портфолиото до справедлива стойност. През миналата година фондът няма приходи от продажбата на земя.

“Конкретни новини от “Булленд инвестмънтс” АДСИЦ все още няма, но предвид данните за 2012 година размерът на брутния дивидент се очертава да бъде поне десетина стотинки на акция, или около 10 на сто спрямо текущата им цена. Естествено едва ли може да се очаква повторение на силната 2012 година за някои АДСИЦ, особено земеделските, така че всички тези данни се отнасят за настоящето и не бива да бъдат приемани за константа през следващите години. И все пак има дружества, при които предвидимостта е доста по-голяма и паричните потоци могат да бъдат прогнозирани с по-голяма точност”, заяви Тонев.

“Изминалата година бе годината на тези дружества, които инвестират в земеделска земя, докато 2011 г. бе по-благоприятна за онези от тях, които се бяха насочили в бизнес проекти (ваканционни селища, комплекси от затворен тип или в офис площи). Очаквам през 2013 г. АДСИЦ като цяло да продължат да се представят добре, като при евентуално подобрение на икономиката можем да очакваме и още по-добри резултати”, каза Валентин Цонев, финансов анализатор в “Ти Би Ай асет мениджмънт”.

Затруднения на дружествата, инвестиращи в офиси и ваканционни имоти, се задълбочават, особено на тези, които залагаха на модела “построй и продай”, макар че някои от тях, които печелят от готови проекти и са си осигурили договори и наематели, успяват да се закрепят. Сред тях обаче не е “Интеркапитал пропърти дивелопмънт”, което продължава да има трудности и при плащането на облигациите си.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама