Овощарство

Овощарство – това е традиционен поминък в България. Производството на плодове е развито във всички райони на страната, като според климата се определят и характерните за региона култури.

Сред най-атрактивните овощарски видове у нас се отглеждат ябълки, череши, сливи, джанки, праскови и нектарини.

В кои райони се произвеждат най-много плодове

Водещо място в производството на плодове заема Югоизточният район – 27,4% от общото производство, следван от Южен централен район с 22,4% и Северен централен район с 19,9%. В Югоизточния район е съсредоточено производството на праскови и череши, в Южния централен район – производството на круши, ябълки и сливи и джанки, а в Северния централен район се произвеждат традиционно кайсии.

Прочети повече

Всички публикации от Овощарство

12 тона реализирани ябълки ще дават шанс за директни плащания през 2020...

Добив от близо 12 тона от хектар (11914 кг/ха) ябълки ще трябва

Нискостеблените овошки са новите звезди в разсадниците

Нискостеблените овошки са новите звезди в разсадниците. Търсенето им се увеличава поради

Още седмица се кандидатства за закупуването на техника в растениевъдството

На 28 февруари 2020 г изтича срокът, в който земеделските производители могат

25% повече обработваеми земи и 30% повече пчелини в Кюстендилско

С 30% се е увеличила брутната добавена стойност от аграрния отрасъл в

Учени показват в Кюстендил добри практики при резитба на овошките

Институтът по земеделие в Кюстендил в сътрудничество с Териториален областен офис -

Вижте какво време ни очаква в “дългия” февруари

Високите температури през последната седмица от януари нарушиха дълбокия покой при есенните

2 500 лева начална цена в търг за 50 дка добруджанска земя...

Земеделски земи в различни села от община Добрич ще бъдат дадени под

Отвориха схемата за техника в сектор „Плодове и зеленчуци”

Земеделските производители от днес могат да кандидатстват за подпомагане по схемата „Помощ

Рекордно ниска реколта от ябълки в Германия

Рекордно ниска реколта от ябълки прибраха стопаните в Германия през 2019 г.

Тенденции: Експортът на зеленчуци бележи трайно увеличение

„През 2018 г. общото производство на плодове достига 229 хил. тона, а

Експортната стратегия залага най-много на черешите

Черешите са най-експортно ориентираният продукт от сектор „Плодове и зеленчуци”, съобщи специално

Конкурс за майстори на домашното вино организират в Лясковец

Традиционният конкурс за иай-добър майстор на вина ще се проведе и тази