Овощарство

Овощарство – това е традиционен поминък в България. Производството на плодове е развито във всички райони на страната, като според климата се определят и характерните за региона култури.

Сред най-атрактивните овощарски видове у нас се отглеждат ябълки, череши, сливи, джанки, праскови и нектарини.

В кои райони се произвеждат най-много плодове

Водещо място в производството на плодове заема Югоизточният район – 27,4% от общото производство, следван от Южен централен район с 22,4% и Северен централен район с 19,9%. В Югоизточния район е съсредоточено производството на праскови и череши, в Южния централен район – производството на круши, ябълки и сливи и джанки, а в Северния централен район се произвеждат традиционно кайсии.

Прочети повече

Всички публикации от Овощарство

Официално: Засилват контрола при обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци

Запазват се ставките за подпомагането в сектора Анализът на разпределението на заявените

Производителите на праскови в Сливенско през фалит заради хладилна база

Гърците свалят цените, градините са ударени от слани и градушки 8000 лв.

Добивите от кайсии, праскови и вишни отбелязват спад

Лошото начало на годината даде отражение и върху добивите от трайните насаждения.

„Златна праскова“ събира производители за 18-ти път в Гавраилово

На празника ще бъдат обсъдени и актуалните в момента проблеми на бранша

Учредиха консултативен съвет за плодове и зеленчуци в Перник

Областен консултативен съвет за плодове и зеленчуци се учреди в Перник. Организацията

Слаба реколта от трайните култури, при лавандулата скок с 60%

Прасковите бележат увеличение към момента с 13% Намаление в добивите от трайни

Най-много площи с домати и череши с обвързана подкрепа

През последните четири години се запазва нивото на устойчивост при заявените площи

Изгоряха 32 дка овощни дръвчета край Лом

Около 900 овощни дръвчета са изгорели при пожар в село Василовци, община

Лек ръст в добивите от ягоди, черешите и малините с рязък спад

Лошите климатични явления досега са основната причина за слабите резултати Близо 2/3

Чавдар Маринов: Цените на плодовете и зеленчуците са изкуствено високи

Има изкуствено завишаване при цените на плодовете и зеленчуците в България,  което

Със 7,4% повече пресни плодове са преработили предприятията у нас

60% от суровината е българска През 2018 г. преработените плодове в 91

Търсенето на орехови ядки в Европа е нараснало с 11%

Поради разширяването на пазарите в Чили засаждат по 2000 ха нови градини

РЕКЛАМА