Поради затруднената обстановка с коронавируса овощарите не смеят да планират годината си, каза за „Агрозона” Николай Колев от Съюза на Дунавските овощари. „Колегите, които имат предвидени инвестиции, ги отлагат. Страх ги е. Много е несигурна обстановката. Не се знае как ще е пазарът, което е най-важното за нас, защото ние производството ще си го направим въпреки коронавируса. Ние по полето нямаме опасения, но пазарът е много непредсказуем в тази ситуация”, категоричен е овощарят.
Според него при наличието на пандемия основният проблем е пазарът, а не цените. „Цените са пазарни, там разликата, дори и да е надолу или нагоре, това не е такъв проблем. По-голям проблем би бил липсата на пазар. Голяма част от продукцията ни отива за износ. Ако се затворят границите и тази продукция остане на българския пазар, тя може да не се реализира. Само част от нея отива за преработка и стоката би останала непродадена”, казва опасенията си Колев.
Съюзът на Дунавските овощари обединява производители на плодове от областите Русе, Шумен, Силистра, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. Те управляват и отглежда близо 28 хил. дка с кайсии, праскови, нектарини, сливи, ябълки и др.
„Основно нашия основен пазар е Румъния. Тук румънските търговци купуват доста голяма част от продукцията за пресен пазар. Също така работим и с фабрики от Европа за преработка. Има къде да продаваме, въпросът е, че ако се стигне до затваряне на границите, този пазар временно ще е недостъпен за нас”, допълни Николай Колев.
За овощарите сезонът на продажба започва първо с черешата, за която се търси реализация от средата на май. „Черешата от нашия регион основно се продава в Румъния – на 90%. Ако обстановката се запази такава още 3 месеца, би било голям проблем”, категоричен е овощарят.