
Нередовното, известно още като алтернативно, плододаване се наблюдава най-често при ябълката. Случва се и […]
Овощарство – това е традиционен поминък в България. Производството на плодове е развито във всички райони на страната, като според климата се определят и характерните за региона култури.
Сред най-атрактивните овощарски видове у нас се отглеждат ябълки, череши, сливи, джанки, праскови и нектарини.
Водещо място в производството на плодове заема Югоизточният район – 27,4% от общото производство, следван от Южен централен район с 22,4% и Северен централен район с 19,9%. В Югоизточния район е съсредоточено производството на праскови и череши, в Южния централен район – производството на круши, ябълки и сливи и джанки, а в Северния централен район се произвеждат традиционно кайсии.
Според статистиката през 2017 г. най-голямо количество е на произведените сливи и джанки, следвано от черешите, ябълките, прасковите и нектарините.
През 2017 г. производството на плодове в земеделските стопанства възлиза на 219 847 тона, с 10,5% над нивото от предходната година. Общо засадените площи с овощни и ягодоплодни култури през 2017 г. са 61 628 ха. От тях са реколтирани 36 962 ха (60%), което е с незначителните 0,6% под нивото от предходната година.
Най-голям е делът в общо реколтираните площи на черешите, следван от този на сливите и джанките и на орехите. При повечето овощни култури е налице увеличение на реколтираните площи спрямо 2016 г. – от 1,6% при малините и сливите до 13,5% при кайсиите и зарзалите.
Намаление се отчита само при ябълките, бадемите, вишните и орехите – с между 3,4% и 19,6%. Нереколтираните площи през 2017 г., от които не е прибрана продукция, поради климатични и агротехнически причини, са в размер на 8 387 ха.
В сайта на Агрозона може да намерите полезни съвети за различните традиционни овощни култури у нас. Прекият достъп до производители и експерти в областта ни позволява да осигурим на читателите си информация от първа ръка, свързана с производството, начините на обработка и реализация на продукцията.
На сайта можете да намерите актуална информация за световните пазари, цените на българските борси и тържища, местни и чуждестранни изложения и всичко останало, което касае поминикът наречен овощарство.
Нередовното, известно още като алтернативно, плододаване се наблюдава най-често при ябълката. Случва се и […]
Производството на органик продукти е ниша в консервната индустрия Г-н Кировски, как се справя […]
До края на януари 2021 г пчелари и стопани трябва да се регистрират в […]
Резитбите на овощните дървета са в тясна зависимост от възрастта на дърветата. Има три […]
Българите предпочитат сладко-киселите ябълки, коментира доц. Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие – […]
Ето как да вземете ценните резници Най-надеждният срок за събиране на калеми от овощните растения […]
Производството на ябълки в ЕС ще достигне 11,5 млн. тона през маркетинговата година 2020/21 […]
Трябва да нанесете слоя на 1,5-1,6 м от повърхността на почвата Белосването на дърветата се […]
Спад отбелязват при производството на ябълки, праскови и малини Производството на круши и сливи отбелязва […]
Вижте какви грижи трябва да положите и в лозята След листопада всички костилкови видове се […]
Правилата за грижа за сливовите насаждения ще покажат учени по време на семинар с […]
Белгийският кооператив Belgische Fruitveiling (BFV) продаде първата реколта от ябълки Redlove, които са с […]
Аронията е ягодоплодна култура за полупланинските и планински райони на страната. Има многобройни издънки, […]
Прогонването на вредителите от градината има няколко фази, една от които е механичното им […]
До 20-ти септември е оптималния агротехнически срок за сеитба на зимната рапица През следващите седем […]