Овощари: Кайсиите са унищожени, студът вече атакува праскови и череши

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Очаква се нулева година за някои плодове

„Кайсията е над 95%, почти тотално загинала в нашия регион. Има оцелели тук-там някои градини и ако студът след снега падне под 0 градуса, ще загинат и те”, коментира пред „Агрозона” Николай Колев от Съюза на Дунавските овощари. В момента в североизточната част на страната цъфтят и прецъфтяват някои сортове на прасковите и нектарините, съобщи още той. При тях критични са също стойностите под 0 градуса. „След тях идват черешата и сливата. Те са на бутони, не би трябвало да има при тях щети, но зависи от мястото, колко ще паднат температурите. Самият сняг не е опасен, опасни са отрицателните температури, които идват след него.”, каза още овощарят.

Николай Колев

Кайсиите заемат около 8-9 хил. дкаот общо над 28 хил. дка насаждения в рамките на Съъюза на Дунавските овощари. След нея идват около 3-4 хил. дка праскова, които ако се сбъднат прогнозите и паднат температурите, голяма част и от този плод ще загине. „За съжаление, ще е нулева година за някои плодове.”, каза Николай Колев.

„Последните няколко зими са много топли. Овошките не могат да останат достатъчно дълго време в зимен покой. Сокодвижението тръгва рано, развитието тръгва рано и оттам вече един последващ студ, както вече трета поредна година се случва, унищожава напълно реколтата.” Според него стопаните не могат да реагират на променящите се условия по никакъв начин, дори и чрез старите методи на задимяване. „Това задимяване евентуално би помогнала при -1 градуса, но не по-надолу”, каза Колев. Прогнозите сочат, че температурите през следващиите две нощи се очаква да паднат до -1-2 градуса, които ще са критични за насажденията.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА