Отлагат празника „Златна праскова” заради коронавируса

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Заради епидемиологичната обстановка в страната 20-тото юбилейно издание на тържествата „Златна праскова” в с. Гавраилово, Сливенско, се отлагат. Организаторите от община Сливен, Министерството на земеделието, кметството, читалище “Слънце – 1928” в Гавраилово, Институтът по овощарство – Пловдив и Сдружението “Българска праскова” са преценили, че не може да се гарантират физическите ограничения и спазване на противоепидемични мерки, съобщават пред БТА. Традиционно празникът на българската праскова включва богата фолклорна програма, дегустации, изложби и конкурси, семинари за новостите в отглеждането на прасковените насаждения, информация за нови сортове, препарати за растителна защита и др.
Според кмета на селото Димитър Андреев цените на прасковите остават непроменени от 25 години, за разлика от цените на горивата, препаратите и заплатите на работниците. Към момента се изкупува компотната праскова, която се търгува по около 50 ст да килограм. Заради климатичните условия тази година пораженията върху масивите са големи. От късните студове и голямата суша първите сортове праскови са дали нисък добив. Стопаните в района обаче очакват при благоприятни условия добри добиви от късните сортове праскови.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА