Вносни ябълки наводниха пазара това лято

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

16 582 тона са изядените през август сливи

Предимно вносна е била продукцията от ябълки това лято, сочи анализ на данните на Министерство на земеделието, храните (МЗХГ) и горите за сектор „Плодове и зеленчуци“ за август 2019 г. На пазара са били предложени 40 559 тона, от които 2617 тона са българска продукция, а останалите 37 942 тона са внос и европейски доставки, което представлява 83% от общата консумация. На пазара са реализирани за директно потребление 37 500 тона, а за преработвателната промишленост са насочени едва 1000 тона, казват още експертите.

Към август 2019 г. данните сочат, че на пазара са реализирани предимно български праскови, независимо от големи внос от Гърция. Статистиката на МЗХГ сочи, че от предложените над 26,5 хил. тона от плодовете само 103 тона са били с чужд етикет. Потреблението през август се равнява на 15 269 тона, като за прясна консумация са използвани над 10,5 хил. тона, а за консервната промишленост са насочени 4600 тона.

При кайсиите положението е същото. Основна част от плодовете, реализирани на пазара, са български. Производството за август 2019 г. се равнява на над 17,3 хил. тона, като близо 1/3 от тях са реализирани с директна продажба на пазарите на дребно.

16 582 тона са изядените през август сливи, като почти изцяло производството им е в български градини, твърдят от МЗХГ. Едва 66 тона са внесените плодове в тази категория. Общото производство с родна марка на сините сливи се равнява на 22 218 тона.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА