До 80% срив в цените на прасковите за година, производители от Сливен готови за протест

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Овощарите планират да изкоренят 1200 дка прасковени градини

Настояват за държавна политика за изкупуване на местната продукция

Производители на праскови в Сливенско подготвят протести заради ниските изкупни цени и вноса на продукция от Гърция, предаде БТА.

В региона се произвеждат около 75 процента от прасковите за преработка и около 40 процента от десертните праскови у нас.

Към момента преработващите предприятия са спрели изкупуването на родната продукция и залагат на вносната. Производителите от Сливенско вече са започнали изкореняване на градините си. Това каза в интервю за БТА председателят на браншовата организация „Българска праскова“ Коста Петров.

ОТ ОРГАНИЗАЦИЯ "БЪЛГАРСКА ПРАСКОВА" НАСТОЯВАТ ДА СЕ ЗАПАЗЯТ НАЕМНИТЕ ЦЕНИ  НА ТЪРЖИЩЕТО ЗА ПЛОДОВЕ | SliveninfoВносът от Гърция убива местния бизнес

Тази година Гърция е стъпила сериозно на нашия пазар, след като е загубила пазарите за пресни плодове в Беларус, Украйна и Русия, съставящи 37 – 39 процента от целия износ на плодове на южните ни съседи, споделя Петров. Това води до срив пазара на едро в България, като цените на прасковите спрямо миналата година са паднали със 70 – 80 процента.

“Тази година е пълен колапс. В началото на кампанията цените на прасковите бяха 65 ст., сега обаче паднаха до 56 стотинки, а фабриките искат още да се свалят. При тези разходи за торове, горива и работни заплати, нашите производители работят на загуба. Повечето вече се отказват”, каза председателят на браншовата организация.

Проблем са и забавените плащания от страна на преработвателите

Според Петров сериозен проблем са и забавените плащания от страна на преработвателите. “Фабриките плащат до едно положение, в средата на кампанията спират плащанията и трябва да ги чакаме по 7 – 8 месеца. Кой производител ще издържи при това положение? Нормално е около месец да забавят плащането, но толкова… Фактурираме, плащаме ДДС, заплати и чакаме с месеци да си получим парите“, коментира Петров.

Остава и се задълбочава проблемът с недостига на работна ръка

Освен това в България няма изградени необходимите бази за сортиране, пакетиране и хладилно съхраняване на продукцията. Има само две – три такива бази и те дори не се намират в Сливенски регион, който е най-големият производител на праскови у нас, посочи още той.

По думите му в Сливенско вече са изкоренени 250 дка, а производители планират да изкоренят още 1200 дка прасковени градини.Златна праскова, Agrozona.bg Според браншовия председател у нас липсва държавна политика за осигуряване на продоволствената сигурност с родно производство. “Например в Германия и Полша не може да се влезе на пазара, спират вноса веднага като излезе собствената им продукция”, допълни Коста Петров.

Румъния е единствената държава, в която България изнася пресни праскови

“Към 30% от прясната праскова отива в Румъния, но ние нямаме готовност да изнасяме навън”, посочи Коста Петров.

Все още няма яснота кога и къде ще се проведе протестът на недоволните овощари. 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама