Под чертата: Кайсии и праскови с добра година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

2019 г. е една от добрите години за производителите на праскови и кайсии, които през последните сезони отбелязват различни бедствия, намалили добивите им от плодните дръвчета. Площите с овошки обаче на места и през тази година пострадаха от сериозни валежи, мразове и градушки, но общата картина, сложи ли се чертата, е задоволителна. В момента реколтираните площи с кайсии са почти на 100%, като добивите от овощните дървета сочат 17 337 тона, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). На годишна база прибраната от кайсиевите градини реколта се оценява с ръст от над 48%, а средните добиви са се увеличили пак за същия период с над 28%. През 2018 г. общата добита продукция е 13 592 тона, като средният добив възлиза на 533 кг от декар. През 2019 г. от единица площ са прибрани по 635 кг кайсии.

И при прасковите годината бележи успех. Към момента реколтирани са над 34 хил. дка от общо близо 42 хил. дка. Продукцията, която е прибрана, е в размер на над 25 хил. тона, като това е само с 3 хил. тона по-малко от цялата реколта, прибрана през 2018 г. Очаква се годината да завърши с около 20% ръст спрямо предишната кампания, обясняват експерти. Средните добиви от декар към момента сочат 743 кг, което е ръст от над 10% в количествено отношение.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА